MEDALLA D’OR DE LA CIUTAT DE PALMA

Com ja sabeu, el passat dia 31 de desembre de 2012 va tenir lloc a la Sala de Plens de l’Ajuntament de Palma la cerimònia de lliurament de les Medalles d’Or de la Ciutat de Palma. En aquest sentit la Comissió Educativa del barri de Son Gotleu, dins la qual estam integrats, ha rebut la màxima distinció de la Ciutat. Enhorabona a tots!

1_66813_1

 

Discurs d’Aina Calvo durant la cerimònia de lliurament de les medalles d’or.

 

És per a mi un honor compartir amb tots vostès algunes de les múltiple raons per les quals la comissió educativa de la Plataforma d’entitats de Son Gotleu és mereixedora d’aquest distingit reconeixement del seu Ajuntament.

Un reconeixement institucional unànime per part de les diferents formacions polítiques que conformam la institució, amb idees distintes, sovint distants i no poques vegades oposades entre alguns de nosaltres. Tots hem decidit, per unanimitat, reconèixer la tasca que des de fa molts d’anys realitzen els centres educatius d’educació primària C.P. Es Pont, C.P. Gabriel Valseca, C.P. Joan Capó, el Centre Ocupacional Isla, l’Institut d’Educació Secundària Josep Sureda i Blanes, amb la col·laboració del tècnic municipal de l’Àrea d’Educació Llorenç Coll.

La Medalla d’Or de la Ciutat es lliura a les comunitats educatives d’uns centres públics i concertats que defensen i reivindiquen una educació per a tots i totes sense segregacions per gènere, per religió, per llengua o per condició social.

Pares i mares, mestres, alumnes, educadors i educadores socials, voluntaris que practiquen des de fa dècades la connexió entre els centres educatius i el seu barri.

Son Gotleu, un barri que darrera les males notícies que han protagonitzat els grans titulars dels mitjans de comunicació, amaga una vida plena d’oportunitats, de persones amb ganes de superar-se cada dia, de persones d’aquí i persones de fora que se senten d’aquí, de persones que dediquen temps i esforç a millorar el lloc on viuen, el seu barri, la seva ciutat.

A Son Gotleu i més concretament dins aquesta comissió educativa que distingim avui, s’hi troben, entre d’altres, la primera escola de Mallorca que va practicar la immersió lingüística –amb èxit en els resultats i una excel·lent convivència entre diferents cultures- i l’Institut d’Educació Secundària que ha obtingut la millor nota de Selectivitat de les Illes Balears. Dades objectives que desmenteixen prejudicis.

La Comissió Educativa de la Plataforma de Serveis i Entitats de Son Gotleu la integren moltes persones. Algunes professionals de l’educació, altres professionals de l’àmbit social, pares i mares amb més o menys formació i professions diferents, alguns en actiu i molts ara a l’atur…. Persones amb llengües maternes distintes que s’han entès a la primera quan l’objectiu ha estat compartit. Persones que des de fa molts d’anys demostren l’enorme capacitat de conciliació, de respecte, d’esforç comú, de tasca comuna al voltant d’un interès col·lectiu: la millor educació en un barri que educa.

Aquesta Medalla d’Or distingeix la feina de desenes de persones implicades en el barri de Son Gotleu. Permeteu-me unes paraules especials per a les que són funcionàries, servidores públiques.

Funcionàries que han fet infinitat d’hores extraordinàries que mai han cobrat, ni tan sols han exigit. Funcionàries que no han deixat mai d’atendre un infant amb un problema amb independència de si entrava o no dins els seu marc competencial. Funcionàries que fan de les seves aules espais d’aprenentatge des de la interrogació permanent, la recerca d’informació, la investigació, el respecte i la llibertat d’expressió. Funcionàries respectades, reconegudes i estimades pel seu barri. ¿Es pot estar més lluny de la coacció o de l’adoctrinament ideològic que en un marc d’educació en llibertat i per la llibertat?

La Medalla d’Or de la Ciutat se suma a altres reconeixements que aquest col·lectiu ha rebut com el Premi Acción Magistral que promou la Fundación de Ayuda contra la Drogadicción (FAD), la Comissió Nacional Espanyola de Cooperació amb la UNESCO i BBVA o com el Premi Onda Cero.

Enhorabona a tots i totes. I sobretot, gràcies, moltes gràcies per ensenyar-nos tant i tant de bo.